IP Adresi Nedir ?

IP Adresi Nedir? Sizin bilgisayarınıza başka bir kullanıcı’nın ulaşabilmesini sağlayan ve rakamlardan oluşan adresiniz olarak özetleyebilirim.

WAN Ip adresiniz, sizin dünya üzerindeki Gerçek Ip adresinizi temsil eder, ve bu adres dünya üzerinde sadece sizin bilgisayarınızda vardır. Eğer internet sağlayacınızdan statik bir IP adresi talebinden bulunmadıysanız, her modeninizi tekrar başlattığınızda size farklı bir IP adresi atanır.
Bu IP adresinizi nasıl öğrenebilirsiniz? IP adresinizi öğrenmek içi www.whatismyipadress.com sitesine girmeniz yeterlidir.
Peki Bu adres mantığı nasıl işler?
IP adresleri 4 rakamdan oluşur ve her hane 0-255 arası rakam almaktadır. örneğin 188.58.24.232 numarasındaki ilk iki rakam ağ numarasını, diğer iki rakam ise makine numarasını belirtir.
Konu yabancı olanlar için çok basit olarak özetlersem örneğin kız arkadaşıma kurye ile çiçek ve çukulata göndermek istiyorum ve şuanda bulunduğu adres: 188.58.24.232
188 : Türkiye
58 : İstanbul
24 : Koşuyolu
96 : Türk Telekom Binası ‘nı temsil eder. (temsilen rakamlardır bunlar ve doğru değildir, tekrar yazmak istedim. 188 Türkiye’yi temsil etmez!)
Eğer çiçeği götüren kuryeye ilk rakamı yanlış söylersem kız arkadaşımı Türkiye’de değil, farklı bir ülkede, Son rakamı yanlış söylersem kız arkadaşımı Türkiye / İstanbul /Koşuyolu içerisinde farklı bir binada aramaya çalışacaktır ve hediyelerimi ulaştıramayacaktır.
Peki bu IP adreslerinin sonunda yeralan Port numaraları nedir? örneğin 188.58.24.232:80 / veya 188.58.24.232:21 neyi temsil ediyor?
Dışarıdan gelen talepleri, İç Network’ümüzde nereye yönlendirileceğini bildiren numalardır. Örneğin 188.58.24.232:21 yazdığınızda FTP servisi çalışır. veya 188.58.24.232:22 portunu kullanrak Telnet üzerinden cihaza ulaşabilirsiniz.
Yani kurye çiçek ve çukulatayı Türk Telekom binasına götürdü, ve danışmaya “bunu Ayşe’ye götür” dediğinde (yani 21 portuna yönelendir) , Kurye’nin Ayşe’nin hangi katta olduğunu bilmesine gerek kalmadan şirket içinde direk Ayşe’ye ulaştırır.
Peki LAN IP adresi nedir?
LAN IP adresiniz ise sizin yerel IP adresinizdir. Evinizde veya şirketinizdeki kullanıcı ve bilgisayarlar ile haberleşmenizi sağlayan adrestir. Genelde 192.168.1.5 / 192.168.2.210 veya Qnap’ın IP adresi olan 169.254.100.100 gibi rakamlardan oluşur. Bu IP adres gurubunu Sabancı Holding’de kendi içinde kullanabilir, siz evinizdeki bilgisayarınızdada kullanabilirsiniz.
192.168.2.15 adresini alan LAN IP adresini ise şöyle yorumlayabilirz
192: Türk Telekom Binası
168 : 2. kat
2 : Muhasebe departmanı
15 : En sondan ikinci oda
Bu IP adresinizi nasıl öğrenebilirsiniz? Komut pencerisini açarak (windows ->başlat ->çalıştır kısmına cmd yazıp enter’a basın) ipconfig (ve enter) konutunu girdiğinizde bilgisayarınızdaki yerel IP adresinizi görebilirsiniz;
IP Çakışması Nedir?
Eğer yerel network’te, dahaönce başkasının aldığı bir ip adresini, siz veya bir başka kullanıcı kendi bilgisayarına atarsa, bu gönderilen veri paketlerinin iki bilgisayara birden göndermek yerine yanlış gitmesine sebep olur, ve veri kaybına yolaçar.
Yine konuyu yorumlarsak, kurye çiçek ve çukulatayı  Türk Telekom’a verdi, fakat danışma firmada 2 adet Ayşe olduğunu gördü, ve çukulatayı bir Ayşe’ye, çiçeğide diğer Ayşe’ye verdi. Ben Ayşe’yi telefon ile aradığımda ve çuklatanın ve çiçeğin ona ulaşıp olaşmadığımı sorduğumda sadece çukulatanın veya çiçeğn ulaştığını bana bildirecektir.
IP çakışması şirketin tüm network sisteminin durmasına, İntermet bağlantısının kesilmesine veya Mail trafiğinin durmasına sebebep olabilir, buyüzden IP atamadan önce mutlaka o IP adresinin sistemde olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir!
Bir IP adresinin network’te olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki yöntemi uygulayabilirsiniz;
windows -> Başlat ->çalıştır kısmına cmd yazıp komut satırın açın. örneğin kendimize 210 ip adresini vermek istiyoruz, bunun kontrolü için komut satırına şunu yazın;
ping 192.168.2.210
Eğer aşağıda yeralan resimdeki gibi bir cevap geliyorsa, önce Bilgi işlem sorumlunuza danıştıktan sonra bu IP adresini atayabilirsiniz;
Eğer aşağıda yeralan resimdeki gibi cevap geliyorsa, SAKIN BU IP ADRESİNİ BİLGİSYARINIZA YADA QNAP’A VERMEYİN.

Yorumlar