Statik , İnce ve Kalın Birimler Arasındaki Farklar . What is the difference between Static Volume, Thin Volume, and Thick Volume?


Bu makalede Statik, İnce ve Kalın Hacim tipleri arasındaki temel farkları açıklamaya çalışacağım.


Static Volume (Sabit Birim)


Statik Birim, birimi oluşturmak için seçilen diskler ve RAID dizisindeki tüm kullanılabilir alanları kapsayan basit ve kullanımı kolay bir birimdir. Statik birimin depolama havuzu yoktur ve bu nedenle anlık görüntü ve Qtier gibi gelişmiş depolama özelliklerini desteklemez. Bununla birlikte, statik birimler hala SSD önbellek hızlandırmasından faydalanabilir.

NAS'ınızdaki tüm diskleri kullanarak basit, tek bir birim istiyorsanız ve anlık görüntü veya Qtier gibi özellikleri kullanmanız gerekmiyorsa statik bir birim önerilir. Ayrıca, sadeliği nedeniyle, statik bir birimin performansı, diğer birim türlerinden biraz daha iyidir.
Thin and Thick Volumes (aka Flexible Volumes) (İnce ve Kalın Birimler )

Esnek Birimler olarak da adlandırılan İnce ve Kalın Birimler , bir Depolama Havuzu içinde oluşturulmalıdır. Depolama havuzu, bu alanı oluşturmak için seçilen diskler ve RAID dizisindeki tüm kullanılabilir alanları kapsar. Bir havuz oluşturulduktan sonra, esnek birimler oluşturulabilir ve gerektiğinde havuz içindeki depolama alanını tahsis eder. Esnek birimler, anlık görüntü, Qtier ve SSD önbellek hızlandırması gibi gelişmiş depolama özelliklerini destekler. Esnek hacimler de esnek şekilde yeniden boyutlandırılabilir, ince ve kalın tipler arasında dönüştürülebilir ve anlık görüntü çoğaltması yoluyla uzaktaki bir depolama havuzuna yedeklenebilir.


İnce Birimler, birime veri yazılırken depolama havuzunda yer ayırır. Yalnızca birimdeki verilerin boyutu havuz alanından kullanılır ve birimdeki boş alan herhangi bir havuz alanı kaplamaz. Veriler birimden silinirse, bu alan serbest bırakılabilir ve depolama havuzundaki boş alana geri verilebilir. Havuz boş alanı tüm ince birimler arasında paylaşılır ve NAS yöneticisi havuzda yeterince boş yer olduğundan emin olmak için daha fazla veri ince hacimlere yazıldığından emin olmalıdır. Havuz alanı yeterli değilse, daha fazla havuz alanı mevcut olana kadar ince hacimler salt okunur sil veya salt okunur moduna girer.

Birden çok birim oluşturmanız ve depolama havuzu alanını aralarında verimli bir şekilde paylaşmanız gerektiğinde ince hacimler önerilir. Ayrıca, toplu anlık görüntüleri kullanmayı planlıyorsanız ince hacimler önerilir. İnce hacimli anlık görüntüler kullanıldığında, yalnızca birimdeki mevcut verilerde yapılan değişiklikler, kullanılan anlık alanı artırır, boyut değiştirilen verilerle aynı olur.

Kalın Birimler, oluşturulduktan sonra birimin toplam boyutunu tahsis eder. Birimde gerçekte ne kadar veri saklanırsa saklansın, birimin toplam boyutu her zaman havuzda kullanılır. Öte yandan, bu alanın kalan tüm havuzlarda boş alan kullanmasına rağmen, bu bölüm için özel olarak temin edilebilir.

Birden fazla birim oluşturuyorsanız ancak belirli bir birim için yer sağlamanız gerekiyorsa, kalın ciltler önerilir. Bazı durumlarda, kalın bir birimin performansı da ince bir alandan biraz daha iyi olabilir.

Not: Kalın hacimli anlık görüntü ( snapshots ) kullanıyorsanız, birimin boş alanına yeni veriler yazmak, kullanılan alanı yeni verilerle aynı boyutta artıracaktır. Havuz boşluğunun tükenmesini önlemek için havuz boş alanını izlemeniz ve eski anlık görüntüleri geri dönüştürmeniz gerekir. Bu nedenle, anlık görüntüler kullanılırken ince hacimler önerilebilir.

Kalın ve ince hacimlerin farklı alan tahsisi davranışı aşağıdaki şemada görselleştirilebilir.

Comparison table for Thick, Thin, and Static Volumes (Karşılaştırma Tablosu)

Volume Type
Static
Thick
Thin
Summary
Best overall read/write performance, but does not support most advanced features
Good balance between performance and flexibility
Enables you to allocate storage space more efficiently
Read/write speed
Fastest for random writes
Good
Good
Flexibility
Inflexible
A volume can only be expanded by adding extra drives to the NAS.
Flexible
A volume can easily be resized.
Very flexible
A volume can be resized. Also unused space can be reclaimed and added back into the parent storage pool.
Parent storage space
RAID group
Storage pool
Storage pool
Volumes allowed in parent storage space
One
One or more
One or more
Initial size
Size of the parent RAID group
User-specified
Zero
Storage pool space is allocated on-demand, as data is written to the volume. This is called thin provisioning.
Maximum size
Size of the parent RAID group
Size of the parent storage pool
Twenty times the amount of free space in the parent storage pool
The size of a thin volume can be greater than that of its parent storage pool. This is called over-allocation.
Effect of data deletion
Space is freed in the volume
Space is freed in the volume
QTS can reclaim the space and add it back into the parent storage pool.
Method of adding storage space
  • Add disks to the NAS
  • Replace existing disks with higher capacity disks
Allocate more space from the parent storage pool
Allocate more space from the parent storage pool
Snapshot support (fast backup and recovery)
No
Yes
Yes
Qtier (automatic data tiering) support
No
Yes
Yes

Yorumlar