CGNAT Nedir?
NAT bir ağda bulunan bilgisayarın, telefonun, vb. kendi ağı dışında başka bir ağa veya internete çıkarken farklı bir IP adresi kullanabilmesi için geliştirilmiş bir internet protokolüdür. NAT kullanılması ve ortaya çıkması IPv4 ile yetersiz IP adresinden kaynaklanır. İnternette bazı adresler yerel ağlarda kullanılmak amacıyla özel olarak ayrılmışlardır. NAT protokolünün çeşitleri vardır. NAT44, NAT444, NAT64 gibi. Normal NAT, NAT44 olarak geçer. Sonda bulunan 44 numarası iki tane IPv4 ile çalıştığını belirtir. Yani iç ağda bir IP adresi dış ağda ayrı bir IP adresi. CGNAT yani NAT444 ise 3 tane IPv4 adresi kullanır. Bu kısmı bir görsel ile aşağıdaki gibi görebilirsiniz.
PC1 ve PC2 CPE1 ağına bağlı, PC3 ve PC4 CPE2 ağına bağlı. BRAS1 ve BRAS 2 bu iki ağın internet sağlayıcıları. SR ise bu ağların ülke çıkışı olarak düşünülebilir.
CGN’in kullanıcı açısından dezavantajları bulunmaktadır. CGN kullanan bir kullanıcı port yönlendirememektedir. CGN havuzunda olan kullanıcılar, IP kameralara uzaktan erişemezler, bilgisayarlarına uzaktan masaüstü bağlantısı ile ulaşamazlar, DDNS yapıyı kullanamazlar ve tekli IP gerektiren işleri yapamazlar. Bazı uygulamalar IP filtrelemesi yaptıkları için kullanıcılar bu programları kullanamazlar. Borsa yazılımları bu programlar arasındadır. Bazı web siteleri de IP üzerinden filtreleme uygularlar. CGN kullanıcıları, bu web sitelerden dosya transferi yapamazlar.
Yorumlar
Yorum Gönder