Qnap Storage Disk Sağlığı Kontrolü

 RAID yapısında kullanılan harddisklerde bir problem olması Qnap veri depolama cihazınızın stabil çalımamasına, disk kayıplarına ve son olarak RAID problemlerine sebep olacaktır. Bu yüzden Qnap veri depolama cihazlarınızda kullanılan disklerin kontrolünün rutin olarak sağlanması disk sorunlarından kaynaklanan bir çok problemin önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Bu makalede bu kontrolü nasıl yapılacağı ve disk kaynaklı sorunların tespiti üzerinde durulacaktır.
Depolama yöneticisi bölümünden disklerin sağlık durumunun "
good/iyi" olduğuna emin olunmalıdır.


"Disk sağlığı" butonuna tıklayarak açılan disk sağlığı sayfasında tek tek tüm diskler kontrol edilebilir. Burada aşağıdaki adımlara dikkat edilmelidir.

  • Disk durumu iyi mi? Disk durumu anormal ise disk değiştirilmelidir.

  • HDD sıcaklığı normal düzeyde mi? Anormal ise oda sıcaklığı iyi ve fan arızalı

    değilse diskte arıza olabilir.

  • Disk üzerinde anormal sektör(Bad Sector) var mı? varsa ve çok sayıda ise disk

    değiştirilmelidir. 


"disk bilgisi" bölümünden disklerin modeli ve serisi kontrol edilmelidir. Disklerin Qnap uyumluluk tablosunda yer alan NAS ya da Enterprise model diskler olmasına dikkat edilmelidir.
Uyumluluk tablosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. cihazınızın kaç diskli olduğu ve modelini seçtikten sonra uyumluluk tablosu listelenecektir. https://www.qnap.com/en/compatibility/?model=287&category=1

"SMART Bilgisi" bölümünde disk durumu ile ilgili daha detaylı gözlem yapılabilir.


"Test" bölümünden disklere yönelik hızlı ya da tam test yöntemi seçilerek dikler test edilebilir. Çıkan test sonuçlarına göre diskin durumu hakkında fikir sahibi olunabilir.


"Ayarlar" bölümünden disk sıcaklığı için maksimum bir derece belirlenebilir böylece sıcaklık bu düzeye ulaştığında cihaz uyarı verecektir. Yine bu sayfada hızlı ve tam test için takvim oluşturarak belirlenen zamanlarda test yapılması sağlanabilir.

 


Sistem günlükleri(Logları) Qnap veri depolama cihazınız ile ilgili bir çok problemi tespit etmenizde yardımcı olacağı gibi HDD sorunlarını tespit etmenizde de size yol gösterecektir.

HDD ile ilgili okuma / yazma, bad sector, disk sıcaklığı,disk kaybı gibi bilgiler loglardan takip edilebilir.

Diskler ile ilgili diğer bir sorun disklerin dolmuş olmasıdır. Ayarlanmış olan depolama havuzu vaya birimin full dolu olması cihazın stabil çalışmamasına sebep olacaktır. Bu yüzden doluluk oranı kontrol edilmeli ve geri dönüşüm kutularında kullanılmayan veriler kontrollü olarak silinerek yer açılmalıdır.

Donanım bölümünden “Disk bekleme modu” pasif yapılmalı ve “Yazma önbelleğini etkinleştir” seçeneği ise aktif edilmelidir.

 


Yazma Önbelleği

Bu seçenek etkinleştirildiğinde daha iyi yazma performansı kazanabilirsiniz. Veri yazma işlemi devam ederken, beklenmedik bir sistem kapanmasının, veri aktarımının yarım kalmasına neden olabileceğini lütfen unutmayınız.
Zamanında tespit edilmeyen disk arızalarının RAID yapısında sorunlara yol açacağı
unutulmamalıdır. Disk tolere hakkından fazla disk kayıpları RAID çökmelerine sebep olacaktır. Veri kaybı yaşamamak için disklerin durumu kontrol edilmeli ve arızalı disklere zamanında müdahale edilmelidir. 


 

Yorumlar